Smaragdová kráska – Soča

Smaragdová kráska – Soča

Mezi čtenáři HYDRA se asi najde jen málo těch, kteří nevědí o Soče, průzračně čisté řece vytékající z jeskynního systému v Julských Alpách. Tahle kráska nás okouzlila natolik, že letošní léto bude už čtvrtým celým létem, které na ní s Bety strávíme. Jako asi většina důležitých věcí v životě, i naše průvodcovská činnost v okolí slovinského Bovce začala tak nějak náhodou.

Jednou v létě jsme potkali Zuzku a Michala, kteří vlastní v Bovci kemp a outdoorovou agenturu, něco jsme řekli, pak oni něco řekli a výsledkem bylo, že jsme si pořídili nezbytné doklady a v červnu následujícího roku jsme se sbalili a na pár měsíců se přestěhovali o několik set kilometrů na jih. Tam na nás čekal ráj v podobě překrásných řek, hor, kaňonů, jeskyní a báječných lidí všude kolem. Původním záměrem bylo, že budeme průvodcovat canyoning, ale postupně, jak jsme se poznávali s místními, jsme k tomu přidávali kayaking, hydrospeeding, safety-kayaking a kajakářskou školu. Soča se tak pro nás stala každodenním chlebem.

Bude lepší, když ti méně zkušení ukončí svou plavbu na neznačeném vysedacím místě Bunkerji. Odtud totiž přijde pár zablokovanějších míst, která jsou poměrně nepřehledná, a o plavání by tedy nebyla nouze. Obtížnost se vyšplhá místy až na WW III+. Na nafukovací kánoi počítejte s tím, že se do některých míst sotva vejdete. Na kajak tu naleznete spoustu míst vhodných pro cvičení.

Tak teď už přestaňte snít, posbírejte partičku, se kterou vám je dobře, a vydejte se poznat ty krásy na vlastní kůži. A až se Soči nabažíte, zkuste třeba Koritnici nebo Učju. O nich ale až někdy příště.

TIP: Pokud se chystáte do Slovinska určitě navštivte údolí řeky Soči, kde můžete kromě vodáckých aktivit zmíněných v článku vyzkoušet i mnoho jiných outdoorových aktivit, například výšlap na Triglav. Rozhodně to stojí za to! Pro další tipy se nechte inspirovat např. na www.cestovnitipy.cz. Rovněž si nezapomeňte uzavřít cestovní pojištění. Na poslední chvíli může být dobrou volbou uzavření cestovního pojištění online.

Zkušenosti čtenářů

Ondra

Ahoj, rád bych se tu podělil ze svého nadšení ze Soči. Byli jsme tam letos na týden s dětmi a velká paráda. Kromě skvělý vody, též super na MTB a shodou okolností jsme zrovna s Matějem byli na canyoningu a to byl fakt super zážitek. Takže doporučuju všem, kdo tam ještě nebyli.

plavaczech

Pěkný PR článek.
Na Soču jezdím rád. Nicméně rok od roku ubývá na Soče vodáků. Vysoká cena permitu pro pálavu a raftovat lze pouze s místním průvodcem. Slovinci dávají ostatním návod jak odradit turisty od návštěvy vodácké destinace. Nemyslím, že to tento článek změní, musí se změnit Slovinci

Kuba

Davy nafukovaček nepovažuji za přínos. I na Soče jsme potkali pár alkoholem posilněných borců vlekoucích za barakou plastové lahváče. Permit může část podobných lidí odstranit. Proto díky za něj.

Matěj

Na Soče průvodcuji řadu let a permity už se na ní musí platit dávno. 2,5 eura na kajak na den a 15 eur na nafukovací kanoi na den není podle mě vysoká částka, na některých slalomových kanálech zaplatíte mnohem víc. Za to je na každém nasedacím/vysedacím místě umístěn chemický záchod a upravená cesta či pěšinka k vodě.
Turistů na Soče rozhodně neubývá, jen se mění jejich časové rozmístění v sezoně a jejich původ. Některých národností ubývá, jiné přibývají.
Co se raftingu týče, narazíte úplně stejně třaba na Salze či Iselu…

Jirka

Placení poplatků považuji za správné, ale zaráží mě nepoměr: za kajak (1 člověk) 2,5 EUR, za kánoj (2 lidi) 15 EUR. Logicky by za dvoumístnou nafukovačku měli chtít 5 EUR.

Kmochacek

Však si dej Soču na pevné kanoi a tvůj požadavek bude vyslyšen (5€/den, 15€/týden), viz ceník.

Drahé permity za nafukovačky jsou nejspíš obranou před hordami letních splouvačů ala Vltava.

Martin

Zavedení ceníku ze Soči by mi vůbec nevadilo právě ani na Vltavě.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: