Vojta Jančar

Články autora

Rumunské řeky po čtyřiceti letech

Rumunské řeky po čtyřiceti letech

Někdy po roce 1972 se začalo jezdit na vodu do Rumunska. Bylo to něco nového, do té doby se čeští vodáci vydávali maximálně na Slovensko. Ostatní bylo vždy výjimkou. Postupně naši vodáci objevili mnoho nových a krásných řek ve všech rumunských horách.

Spreewald a lužickosrbská jezera — ráj vodáků kousek od hranic

Spreewald a lužickosrbská jezera — ráj vodáků kousek od hranic

Nejen na moři lze plout na mořském kajaku. Všude je spousta dolních toků řek, kde je voda po celý rok a jezera, která za větru dokážou imitovat mořský příboj. Ano, musí se pádlovat.

Kam na vodu na jaře

Kam na vodu na jaře

To je snad nejobtížnější otázka, jaká je. Poslední dobou vodáci přestávají plánovat a čekají, jak se zima rozvine k obrazu vodáckému. Jaro trvá astronomicky od 21. března do 21. června a do tohoto období je potřeba vtěsnat plány a touhy na vodácké výlety na víkend nebo i na týden.

Povídky Karla Macase

Povídky Karla Macase

Vodáckých knížek v češtině není mnoho. V červnu se objevila knížka „Povídky podle písmenek pro poříční plavce“ od Karla Macase. Jedná se o zajímavý počin ve stylu Berounka je na „B“ s Želivka zas na „žet“.

Vltava – má i střední a dolní tok

Vltava – má i střední a dolní tok

Kdyby vás snad napadlo vzít si dlouhý jezerní kajak, pak není potřeba zrovna tekoucí voda. I klidná zákoutí přehradních jezer a zátoky klidných dolních toků řek mají svá kouzla. Pak třeba Kampa s Čertovkou v Praze.

Řeky, které se už nesmí

Řeky, které se už nesmí

Nejen v Česku a nejen v posledních letech se vodákům „ztrácejí“ řeky. Mnohé z nich prostě přijdou o vodu, nebo se naopak ocitnou hluboko pod hladinou – obojí kvůli přehradám. Některé úseky se ale ztrácí i jinak – a to je tak trochu naše česká specialita – ztrácí se, aby mohly být „zachráněny“. V rámci ochrany přírody se prostě vodákům zakážou. Tečka.

Thayaland – Dyje a příhraniční region

Thayaland – Dyje a příhraniční region

Na první pohled mne název oblasti zaskočil. Thailand, Thajsko, asi se mi zaměnilo „Y“ za I“. Vše na pravou míru uvedla až mapa, kde byl současně s německým názvem okolí název na moravské straně – Slavonicko. A jsme z Thajska doma. Thayaland, příhraniční region Dyje.

Wel, Gwda, Wda a ty ostatní…

Wel, Gwda, Wda a ty ostatní…

…polské řeky jednoslabičné, ale i ty víceslabičné nabízejí mírně tekoucí vodu mezi zelenými loukami, občas písečný přesyp a borový les a také bažinu a vysokým rákosím zarostlá jezera. Před lety jsem se zařekl, že o nich nebudu psát. Aby na ně nejezdili vodáci, protože by tam bylo za chvíli plno jako na Vltavě v červenci.

OC 1 mánie

OC 1 mánie

Akcí jak much, každý víkend několik, člověk by se kvůli tomu pomalu nedostal po celý rok na vodu. Všude se motá spousta vodáků na všech možných plavidlech. Na řekách je plno… prostě léto!

Velká voda, malá voda…

Velká voda, malá voda…

Získat dnes informace o aktuálním stavu na řece, na níž se právě chystáme vyrazit, je snadné. Stačí se podívat na internetové stránky Povodí a hned víte, kolik kde zrovna teče vody. To samo o sobě ale nestačí. Z údajů o vodním stavu a průtoku je nutné správně vyčíst, zda je ten který průtok pro splouvání vůbec vhodný. Jak to poznat poradí ten nejpovolanější odborník – Vojta Jančar.