Petr Prause

Petr Prause

Články autora

Cirskusák na Tauernbachu

Cirskusák na Tauernbachu

To si tak vyrazíte na klidnou rodinnou dovolenou s Cirkusem Larse Heletága a pak jste za největšího cirkusáka vy. Čistě náhodou zastavíte v Rakousku u nějaké boudy u silnice, kde prodávají lodě a dokonce vám (protože kupodivu není víkend) půjčí na dobré slovo tu úžasnou novou loď co v Čechách není, a ještě chvíli nebude.

Jak jsme jezdili po dně přehrady

Jak jsme jezdili po dně přehrady

Sucho zajistilo výrazné poklesy vody v našich přehradách, což má za následek nejen rušení vodáckých akcí ve velkém, ale také odkrývání starých vesnic a vodních děl, která před mnoha lety zmizela pod vzdutími přehrad. Jedno takové zajímavé dílo se objevilo i na dně Orlické přehrady a odkrylo vynikající playspot, v našich končinách nebývalý.

Helix a bazén

Helix a bazén

Helix a bazén? Jak to jde dohromady? No, popravdě nejde. I když…, ale k tomu se dostaneme. Dnes bych se chtěl věnovat bazénové sezoně a trochu helixu, což je figura, která se poštěstí jen pár vyvoleným. Proč? Protože nejbližší vhodný playspot je 1000 km daleko.

Fisher King

Fisher King

Není nad to se z výšky dívat na spot. Záď lodi vytvoří vějíř z vody a vy po úchvatné podívané pokračujete v cartwheelech. Či dokonce rovnou nasadíte na Tricky Woo? A čím větší playspot, tím větší podívaná. Na The Wall (Lyon) už je to skoro letecká vložka. O čemže to tu básním? No přece o Fisher Kingovi, o entry move, neboli figuře, provádějící se při nájezdu do playspotu. A podle obtížnosti za ni dostanete i body. V tomto případě celých 60.

Splitwheel

Splitwheel

Splitwheel je figura, se kterou přišel EJ a vyhrál díky ní mistrovství světa na Occoe v roce 1993. To byla doba, kdy (podle jeho slov) firmy začaly vyrábět lodě na rodeo a začala éra retentivních figur.

Jak se dělá Phonics Monkey

Jak se dělá Phonics Monkey

Poslední figurou z královské trojky McNasty, Phonics Monkey a Tricky Woo, je ta pojmenovaná po jedné epizodě ze Southparku. Je to figura, kterou předvedl singlíř Stepan Paetsch na Preworlds v Sydney v roce 2004 a díky níž získal více bodů než kajakáři. Figura kombinující retentivní piruetu a Air Loop. Ano, to je Phonics Monkey.

Loop vs. Space Godzilla

Loop vs. Space Godzilla

Vypadá to jako loop, a není to loop co je to? Space Godzilla. Ee, tak jednoduché to nebude. Může to být Godzilla, a nemusí to být Godzilla. Může to být tzv. Air Wheel nebo nějaký patvar při pokusu o salto. Pravidla sice hovoří jasně, ale lidi v tom dělají nepořádek. Podle pravidel je Space Godzilla (dále SG) Air Loop s půlvrutem (otočení okolo podélné osy lodi o 90 stupňů) uprostřed skoku.

Jak na Cartwheel?

Jak na Cartwheel?

Nebudu se pouštět do sáhodlouhého povídání o Cartwheelu, protože to vydá na několik stránek. Místo toho se pokusím nastínit jak na to a co všechno se dá dělat. Ale ze všeho nejdříve si dovolím poznámku, že Cartwheel je velmi komplexní figura. A podle mě je těžší než třeba Loop.

Blunt a Round House

Blunt a Round House

Stejně jako je Cartwheel základem jízdy ve válci, je Blunt základem pro vlnu. Z Bluntu vychází poměrně široká škála figur jako Pan-Am, ale i California Roll či Flipturn. Mají podobné zahájení. Nejpopulárnější v Americe je Blunt, kde se jezdí na vlně, zatímco v Evropě patří prvenství Cartwheelu.

Tricky Woo

Tricky Woo

Začínáme! CNAWR pro vás letos připravuje seriál instruktážních článků a videí(!), které vám pomohou zvládnou moderní freestylové figury. První díl napsal PePe z Pluta. Takže přejeme příjemnou zábavu a hodně vytrvalosti při tréninku. Všichni jste už asi Tricky Woo viděli. Takovej ten přetočenej a nedotočenej splitwheel následovanej otočkou na zádi zvanou wingover a zakončenou cartweelovým endem, případně následovanej dalšími cleany. Ha, přetočenej nedodotčenej splitwheel, co je to za blbost? (Si z nás zase utahuje, to bude nějaká plutonština!)