Matěj Koudelka

Matěj Koudelka

Matěj Koudelka se narodil v lednu roku 1993 a pádlovat začal na otevřenkách. Otec ho ale brzy naučil i základy na kajaku a v 17 letech se naplno projevila Matějova vášeň pro cestování a dobrodružství na divoké vodě. Od té doby stihl navštívit například Nepál či Kyrgyzstán a zúčastnil se Sickline – MS v pádlování na divoké vodě. Nejraději má ale řeky doma – na pomezí Jizerek a Krkonoš, které sice důvěrně zná, ale nikdy ho neomrzí.

Články autora

Návod na vodácký Island v deseti krocích

Návod na vodácký Island v deseti krocích

Že by Island připadal v úvahu jako podzimní destinace, to mě fakt nenapadlo. Pozvání mého kamaráda, který tam v té době bydlel, a příslib, že nám dohodí levná auta, odstartoval přípravy na akci, která by se v budoucnu už nemusela uskutečnit. Obvolal jsem staré známé, přihodil jednu novou tvář a začal Lindu psychicky připravovat na bandu pěti chlapů – kromě mě ještě Samuraje, Fíka, Pepy a Vytouna.

Vodácká výprava za divokými řekami Kyrgyzstánu

Vodácká výprava za divokými řekami Kyrgyzstánu

Na Ondrovi Pokorném mám nejradši to, že když se řekne, že se jede na vodu, tak se jede na vodu.

Zlomená páteř na jarní Jizeře

Zlomená páteř na jarní Jizeře

Je zima, kajak spí v loděnici, protože ani tradiční Vánoční obleva nepřinesla kýžené průtoky, a tak je potřeba si ukrátit čas alespoň psaním o divoké vodě. Ne že by téma, na které mě Snížák požádal napsat menší příspěvek, bylo něco, na co s oblibou myslím, ale prý je dobré nechat ostatní poučit se z mých chyb. Takže tady to máte. Většinou když někomu řeknu, že jsem si zlomil na divoké vodě dva obratle, reakce je stejná: „To máš z těch vodopádů“. Tak poslyšte příběh o tom, jak se dají obratle zlomit na jarní Jizeře.

Pozvánka na promítání: divoká voda na Islandu

Pozvánka na promítání: divoká voda na Islandu

Ahoj vodáci, zvu všechny zájemce o nejen divokou vodu na promítání z výpravy na Island. Čeká Vás spousta pěkných fotek a nějaká videa, a to kromě slíbených severních ledovcových řek i z vodopádů, ale i krásné krajiny. Věřím, že jako vodácí jsme se na na tento ostrov, kde je řek a vody vůbec všude spousta, podívali jinýma očima než běžní návštěvníci a bude na co koukat. Pozvěte všechny, které by to mohlo zajímat.   Kdy a kde? V pátek 3. ledna v 19.00 v klubu na Rampě.

Na Lechu se objevil nový sifon. Dávejte pozor!

Na Lechu se objevil nový sifon. Dávejte pozor!

Na Lechu, v začátku spodního úseku (Warth – Steeg) je sifon jak kráva (při našem stavu 5m3/s mizí 100% vody do sifonu). Těžko soudit, zda se při větší vodě zalije. Po kusu klidného pádlování za mostem ve Warth následuje mini soutěska, kde se dříve stavělo vpravo v lagunce přímo nad boofem do korýtka trochu proti levé skále (je to první větší místo na tomto úseku). Jak situace vypada se můžete podívat na fotografii. Dnes je již jen příjezd do bývalé lagunky, ze které se nyní stal sifon v podstatě sebevražda, není kde zastavit. Měli jsme tam nehodu a s obrovským až gigantickým štěstím bez zranění, vyprostit loď trvalo věky. Buďte tedy opatrní. Informaci jsme přidali i do RiverApp.

Když v Maroku čekáte suché řeky a chytnete povodně

Když v Maroku čekáte suché řeky a chytnete povodně

V Pádlerovi 3/2018 jste se mohli dočíst o výpravě tří českých kajakářů do Maroka. Místo očekávaných suchých koryt tady ale zastihli povodně a tak se moc nedalo spolehnout na kilometráže a popisy řek, protože tohle tu asi zatím zažil jen málokdo. Podívejte se, jak to vypadá, když v Maroku chytnete (až moc) dobrou vodu.

Horní Kamenice byla zbavena několika stromů, jeden ale zůstal!

Horní Kamenice byla zbavena několika stromů, jeden ale zůstal!

O uplynulém víkendu probíhalo čištění klasického úseku řeky Kamenice, jejíž vody už v sobotu a neděli zčeří stovky pádel během tradiční jarní akce. Matěj Koudelka a Pavel Volhejl se navíc vypravili vyčistit i horní úsek Kamenice, tedy pod hrází Josefův důl. Odstranili jednu soušku v první části úseku, tři smrky pod nejstrmější pasáží a ve stejném místě alespoň ořezali větve na obrovském buku, na jehož kmen jim síly a technika nestačily. Pokud bude na horní Kamenici voda, měl by se snad dát buk podjet u pravé strany, ale dávejte pozor, jisté to není a bude záležet na vodě. Kdo by se chtěl na horní Kamenici teoreticky připravit, může si ji celou sjet na tomto videu.

Zaklínění pod kamenem se šťastným koncem

Zaklínění pod kamenem se šťastným koncem

Pokud máte slabší povahu, pak byste se určitě neměli dívat na toto velmi dramatické video, které ukazuje hodně dlouhé zachraňování z pod kamene. Naštěstí vše dobře dopadlo! Podrobnosti k celé akci jsou pěkně popsány na webu American Whitewater. Doporučujeme přečíst a poučit se!

Jizera z Ruských Křížů aneb od vejš už to nejde

Jizera z Ruských Křížů aneb od vejš už to nejde

„Tak jsem slíbil ženě, že na oběd budu zpátky.“ Otvírá Ondra diskusi o nedělním pádlování. Cestou na Mejto ale podjel tři stromy a další dva odklízel. „Tak už je tam další, nikdo neprojede“ uzemnil ho právě příchozí hasič.

SICKLINE – MS v pádlování na divoké vodě očima nováčka

SICKLINE – MS v pádlování na divoké vodě očima nováčka

Skončil jsem na 59. místě, což může být fajn, ale taky celkem nic moc, to nechám na každém. Ppokusím se popsat, jaké úsilí k tomu 59. místu vedlo, abyste mohli usoudit, o kolik větší úsilí asi vede ke kvalifikaci, k semifinále nebo k vítězství (ano, pointa bude, že nezměrné…) Každý si říká – to bych sjel (to jezdím), navíc s tím zajištěním a kvalifikace jsou jen dva skoky a pak WW III-. To je pravda.