RECENZE: Adventure Menu LIGHTWEIGHT – s chutí nalehko

RECENZE: Adventure Menu LIGHTWEIGHT – s chutí nalehko

Strava, která už asi nebude nikdy lehčí, ale pomocí vakuování zabere méně místa a díky pečlivému výběru surovin a promyšlené technologii, výborně chutná. Vše možno ohřát i bez vařiče a ešusu. V nabídce Adventure Menu naleznete momentálně 11 druhu (9 hlavních jídel + 2 polévky (Gulášovka a Čočkový Dhal) a to vše ve dvou velikostech STANDARD a BIG PORTION. Co nejvíce chutnalo nám?

Dodává: Adventurem Menu, www.adventure-menu.com

Testoval: Vojta Dvořák

Druh výrobku: expediční starava

Typ stravy: VACUUM DRIED TASTY

Hmotnost: od 75 g

Počet jídel: 11

Infocena: 159 až 219 Kč

Na první pohled

Na první pohled zaujme „scucnutý“ obal jídel Adventure Menu LIGHTWEIGHT. Když balení vezmete do ruky. Nic. Co nic? Nic necítíte. Díky nízké hmotnosti a vakuovému balení ušetříte dvakrát. Na objemu v loďáku a i na hmotnosti v batohu. Například na obalu ADM Kuřecí supreme s ratatouille je uvedena hmotnost 75 g vs. 400 g hotového jídla – Standard portion. (Jinak průměrně je to cca 100 g vs. 400 g.) Co nás asi zajímá nejvíce je chuť, příprava a počet jídel v nabídce, aby se nám nepřejedly. Takže popořadě.

Takhle vypadá hotové jídlo Adventure Menu - READY TO EAT, které váží 400 gramů / F: Vojta DvořákTakhle vypadá hotové jídlo Adventure Menu – READY TO EAT, které váží 400 gramů / F: Vojta Dvořák

Jak chutná?

Chutná skvěle a popis jednotlivých jídel uvádíme níže. Příprava v terénu je jednoduchá a funguje i se studenou vodou! A to pomocí ohřevných sáčků. O to těžší příprava a vývoj byl v laboratořích Adventure Menu. Nakonec vyvinuli energeticky méně náročný proces s úsporou energie a unikátní technologie VACCUM DRIED TASTY byla na světě.

Opravdu NALEHKO s ADVENTURE MENU LIGHTWEIGHT / F: Vojta Dvořák

Než se uvařila voda, použil jsem ADVENTURE MENU LIGHTWEIGHTjako závětří / F: Vojta Dvořák

Dobrou chuť! - Adventure Menu / F: Vojta Dvořák

Prohlédněte si všechny fotografie z testování…

Kolik jich je v nabídce?

V nabídce Adventure Menu naleznete momentálně 11 druhů (9 hlavních jídel + 2 polévky (Gulášovka a Čočkový Dhal a to vše ve dvou velikostech STANDARD a BIG PORTION). Na obalech naleznete kromě názvu, obrázku, označení 100% Natural i rozlišení, zdali se jedná o Standard portion s uvedením hmotnosti suché směsi a hotového jídla nebo o balení Big portion. Zato na rubové straně úplný román. Návod na přípravu, výživové hodnoty, složení v několik jazycích, a partnerství s 1% FOR THE PLANET – Each bite you eat gives back a Red Bull X Alps – Salzburg to Monaco, trvanlivost, kontakt a výzva ke sdílení na Instagramu @adventuremenu. Z piktogramů přípravy je jasné, že potřebujete vodu o teplotě 90 – 100 °C, otevřít balení, zalít buď uvedené množství nebo po rysku uvnitř balení, dobře promíchat, uzavřít pomocí zipu a nechat stát od 2 do 10 min. Pak už jen „Dobrou chuť!“

Testování ADVENTURE MENU LIGHTWEIGHT na vodě při celodenním sjezdu Jizery / F: Vojta DvořákTestování ADVENTURE MENU LIGHTWEIGHT na vodě při celodenním sjezdu Jizery / F: Vojta Dvořák

Příprava ohřevnými sáčky

Pro ohřev bez vařiče potřebujete pouze odolný sáček pro vložení ohřevného sáčku, vložení stravy opět v sáčku (originálním balení) a nalití vody. Pak už stačí 12 minut počkat. Doporučuji si pečlivě přečíst návod k použití. Z některých piktogramů není úplně jasné o jaký pytlík či sáček se jedná. Osobně jsem zkoušel ohřev jídel VACCUM DRIED TASTY. To mě zajímalo nejvíc. Jak ohřát sušenou stravu? Nejprve jsem nalil příslušné množství vody do sáčku s jídlem. Dle rysky. Pak jsem vložil příslušný ohřevný sáček do ohřívacího „obalu či kapsy“ (v nabídce jsou dvě velikosti podle toho, jestli ohříváte malou či velkou porci). Následně jsem na něj postavil zazipovaný sáček s jídlem a nakonec přilil vodu. Jak naměřit 60 ml vody? Stačí pouze nevyhodit obal na ohřevný sáček s ryskou. Geniální!

Set na vaření bez vařiče / F: Vojta DvořákSet na vaření bez vařiče / F: Vojta Dvořák

Ohřevná kapsle - Adventure Menu - technologie Baro COOK / F: Vojta DvořákOhřevná kapsle – Adventure Menu – technologie Baro COOK / F: Vojta Dvořák

„Ohřevná“ reakce začala téměř okamžitě a je ji možno pozorovat přes transparentní okénko v ohřívacím sáčku. Ten by podle výrobce měl být též uzavřený a páry vystupují malým extra otvorem. Cca po 20 minutách (o něco víc než u jídel READY To EAT) bylo hotovo. Pro jistotu jsem obsah ještě řádně zamíchal a dal na 2 minutky dohřát.

Popis jídel a dojmy

Texas Chilli Concarne – pálivé jen velmi málo. Nemusíte se bát ani s popraskanými rty. Fazole měkké.

Chicken Supreme with Ratatouille – veliké kusy kuřecího. Některé tak velké, že měly problém změknout. Proto doporučuji ty velké kusy rozlomit nebo po zalití je rozdělit třeba lžící. Zelenina neuvěřitelně dobrá a nepoznal bych na talíři, že ji někdo připravil zalitím horkou vodou.

Kuře Tikka Masala s rýží basmati – ani dvě papričky na obalu nejsou na životě ohrožující. Osobně tak akorát. Kolegyně, která nerada ostré si nestěžovala a jídlo jí chutnalo.

Kuře korma s rýží basmati – moc mi chutnalo. Stejně i ve verzi READY TO EAT.

Krémová míchaná vajíčka se šunkou a sýrem – taková chuťovka, která vám ze snídaně udělá zážitek. V kombinaci s kouskem chleba, ovesnou kaší a černým kafem můžete vyrazit po snídani do severní stěny Eigeru.

Penne s boloňskou omáčkou a parmesánem – obyčejně se jedná o klasiku z uvařených těstovin a vyklopenou skleničkou s omáčkou. Avšak v tomto případě celé jídlo váží 105 g a nemusíte vařit těstoviny.

Fusilli se špenátem a vlašskými ořechy – Veganská verze bez masa. Parádní kombinace česneku, špenátu, chilli a vlašských ořechů. Osobně doporučuji zařadit do jídelníčku jako změnu či překvapení. Jedna paprička ze tří na obale odpovídá ostrosti.

Osobně bych ještě doporučil výrobci raději na obaly doplnit malý text: „Návrh na servírování“, protože foto jídla na obale nevypadá přesně tak, jako po uvaření v sáčku, i když chutná opravdu skvěle.

Pro teplé jídlo během pádlování nebylo třeba ani vystupovat z lodě / F: Vojta DvořákPro teplé jídlo během pádlování nebylo třeba ani vystupovat z lodě / F: Vojta Dvořák

Měli byste vědět

Lyofilizace (vysušení mrazem) je proces nesmírně časově a energeticky náročný. Vařící jídlo se nejprve musí šokově zmrazit na cca -50 °C, aby se poté opět zahřívalo na +40°C. Neskutečná spotřeba energie tohoto procesu přivedla Adventure Menu na myšlenku: „Tady ušetříme!“
Celý rok strávili s malým zkušebním lyofilizátorem a různě experimentovali s průběhem sušení a stále nic.
O několik měsíců, desítky neúspěšných cyklů a stovky nepovedených jídel, se nakonec zdařilo.
Jídlo lehké jako pírko však o původním objemu, rychle rehydruje vodu zpět a ta chuť…mmmmm. Bylo to tam! Zkrátili sušící cyklus o 5 hodin, ušetřili cca 30 % spálené energie a výsledek byl SKVĚLÝ.
Novou technologii nazvali: VACCUM DRIED TASTY.

Adventure Menu - READY TO EAT se hodí všude tam, kde nemusíte počítat každý gram / F: Vojta DvořákAdventure Menu – READY TO EAT se hodí všude tam, kde nemusíte počítat každý gram / F: Vojta Dvořák

Zaujalo mě

  • Velké kusy masa a zeleniny
  • Ryska na vodu uvnitř obalu
  • Dvě úrovně odtrhnutí obalu
  • Možnost přípravy i se studenou vodou
  • Dvě velikosti STANDARD a BIG PORTION

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: