Seakayakový seminář na Rujáně, 1. – 5. 5. 2019

Seakayakový seminář na Rujáně, 1. – 5. 5. 2019

Nevěřte doktorovi, který vám při zákroku řekne: Teď to trochu štípne. Všichni víme, že to bude bolet jako ku***. Tak stejně nevěřte instruktorovi na seakayaku, který vám řekne: „Teď se trochu zhoupne“. Přesně tohle se mohlo stát účastníkům seakayakového semináře na německé Rujáně. Nicméně všichni byli tak nadšení na pádlování a cvičení na vodě, že nějaké to pádlování hlavou dolů nebo zhoupnutí nemohlo nikoho rozhodit. A nerozhodilo. Co se tedy na semináři doopravdy dělo?

Bylo na čase vykopnout první a parádní akci Seakayakové školy. A co takhle rovnou seminář? Proč ne? Na začátku května jsou nejlepší podmínky na Rujáně. Studená voda, vlny a vítr. Co lepšího si pádler může přát?

Proto odjela skupinka frekventantů, instruktorský tým a roztleskávačky ve středu 1. 5. směr Rujána. V odpoledních hodinách byl vytvořen bezpečný přístav v kempu Am Wasser nedaleko městečka Glowe (www.freizeitcampamwasser.de). V centru byl vztyčen společenský stan jako maják. Vzhledem k počasí – dešti a větru to byl dobrý nápad, mít takový velký stan pro společné posezení, briefingy a vaření. Okolo další stany a rozhozené dlouhé a elegantní lodě – seakajaky. Po obligátním warming up večírku a představení se šlo nezvykle brzo spát.

Teorie přetavená v praxi

Další dva dny vždy v dopoledních a odpoledních blocích přerušených přestávkou na oběd probíhalo cvičení v pádlování, ovládání lodi, záchraně, sebezáchraně, vlečení, organizaci plavby nebo seznámení se seakajakovou abecedou (MY ABCD). Hlavním instruktorem a lektorem byl Jiří Kosťa Kostínek a další instruktoři: Petr Barna, Petr Klein a Vojtěch Dvořák. Frekventantů bylo celkem 8, což umožnilo vytvořit dva týmy s dvěma instruktory.

Panu instruktorovi se udělalo nevolno. Co budeme dělat?
Panu instruktorovi se udělalo nevolno. Co budeme dělat?

Dobytí ráje

V sobotu byl den D. Na tento den byl naplánován výlet na Kap Arkona se zastávkou na skvělou uzenou rybu a kafe do Vittu. Veliká dobrota. Celkem se napádlovalo za tento den cca 20 km. Během výpravy byly nasimulovány krizové situace a účastníci byli nuceni je řešit – záchranou, dopomocí či vlečením. Jednotlivci se střídali i ve vedení plavby.

Cíl naší sobotní plavby - Kap Arkona.
Cíl naší sobotní plavby – Kap Arkona.

Něco extra

Seminář tak nabídnul pro všechny kávu VOLKAFE zdarma po celou dobu semináře vařenou na několik způsobů včetně možnosti testování cestovního balení. Všichni účastníci získali praktický a funkční šátek. Pro všechny byly připraveny nové HG sport tahací šňůry, které frekventanti ihned testovali. Připraveny byly i mapy Rujány včetně těch námořních.

Jako další bonus proběhlo školení ve zdravovědě včetně vyzkoušení KPR a kontroly lékárniček – Hanka Kubinová. Speciální část byla věnována utonutí a podchlazení. Taktéž si Kosťa vzal za své předvést a popsat vybavení na seakayak včetně toho nouzového či opravárenského. Účastníkům byl nabídnut i transport včetně odvozu lodí vlekem.

Safety first! Před každou plavbou proběhla u vybraných jedinců dechová zkouška na paddle floatu.
Safety first! Před každou plavbou proběhla u vybraných jedinců dechová zkouška na paddle floatu.

V neděli ráno proběhlo balení a sušení vybavení na příjemném slunci a cesta domů. Návrat byl proto v rozumnou denní dobu a odpoledne tak bylo ještě dost času vstřebat zážitky se svými blízkými.

Endemická rujánská Piraňa.
Endemická rujánská Piraňa.

Co z toho plyne?

Lidi se dělí na dvě skupiny. Na ty, kteří seakayaking milují a na ty, kteří to ještě nezkusili.

Vodácká škola. Pádlem a srdcem. To zvládnem.
Vodácká škola. Pádlem a srdcem. To zvládnem.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: