ROZHOVOR: David Gros — Dyje je vodácky neobjevená řeka na čtyři dny pohodové plavby

ROZHOVOR: David Gros — Dyje je vodácky neobjevená řeka na čtyři dny pohodové plavby

Když jsem loni v létě s partou vodáků nastupoval do lodi pod znojemskou přehradou, abych zahájil čtyřdenní plavbu po řece Dyji, netušil jsem, jaké příjemné chvíle pohody a klidu mě budou čekat. Při poznávání řeky Dyje nás provázel David Gros, vedoucí zdejšího vodáckého oddílu a šéf Vodáckého centra Znojmo, kde jsme si půjčili lodě a vybavení na vodu. Při smáčení pádla na prvních říčních kilometrech s historickými dominantami města Znojma za zády jsem začal Davidovi klást otázky…

Davide, sotva jsme vypluli, ale při pohledu na panorama Znojma mám touhu vystoupit a jít se procházet historickými uličkami… Co může vodák ve Znojmě a jeho okolí zažít?

Jet na Dyji a neochutnat místní Znojemskou hovězí s okurky, Znojemské pivo či víno, neobjevit historické centrum se stavbou románské rotundy či podzemí, to je jako jet do Francie a nevidět „Eiffelovku“. Ale není to jen Znojmo. Plavba po Dyji trvá čtyři dny a nabízí možnost zkombinovat vodáctví s turistikou či cyklovýletem v NP Podyjí a strávit tak pohodovou týdenní dovolenou v tomto regionu.

Na co se mám připravit při plavbě, poteče to trochu?

Dyje v úseku mezi znojemskou přehradou a Novomlýnskými nádržemi, což je 55 kilometrů, několikrát výrazně změní svůj charakter toku – ze začátku je to mírně tekoucí, nížinná řeka, vhodná pro učení ovládání lodi i pro úplné začátečníky či rodiny s dětmi. Později, pod Krhovickým jezem se Dyje promění v přírodní řeku lemovanou stromy, nedotčenou stopami člověka a rychlost proudu příjemně zrychlí.

Výhledy jako v Českém Krumlově, ale tohle je Znojmo! / F: Vodácké centrum Znojmo
Výhledy jako v Českém Krumlově, ale tohle je Znojmo! / F: Vodácké centrum Znojmo

To mluvíš o meandrech Dyje?

Přesně tak, nejen pro mě je to nejoblíbenější úsek na řece, naskytne se ti úžasná scenérie několikametrových kolmých břehů a zákrut, které vymlela postupem času sama řeka. Budeme míjet zástupy starých dubů a jiných stromů s obnaženým kořenovým systémem. A co je na tomto úseku nejlepší – kolem dokola nejspíš neuvidíš ani živáčka, snad vyjma ryb a ledňáčka říčního, který přelétává mezi vymletými břehy.

Řeka v průběhu času vytvořila neskutečné scenerie / F: Vodácké centrum Znojmo
Řeka v průběhu času vytvořila neskutečné scenerie / F: Vodácké centrum Znojmo

Na to se moc těším. To potěší romantickou duši vodáka. Kam až dojedeme?

Po přespání na tábořištích v Krhovicích a Hrádku budeme pokračovat třetí den k obci Hevlín, kde se řeka mění v hluboké tůně s menšími pískovými plážemi, abychom poslední den vypluli na závěrečnou etapu do Pasohlávek na Novomlýnských nádržích. Zde znaveni po čtyřdenní plavbě najdeme v kempu vše – od teplých sprch přes klidné posezení v restauraci až po hudební zábavu.

Pod jezem v Oblekovicích / F: Vodácké centrum Znojmo
Pod jezem v Oblekovicích / F: Vodácké centrum Znojmo

V areálu vodáckého centra jsem viděl taky raft, to se dá jet Dyje na raftu?

Nedá, respektive jen s velkou dřinou. V našem vodáckém centru se snažíme vodákům vysvětlit, že Dyje je přívětivá i pro nezkušené, neboť na počátečním úseku mezi znojemskými jezy je dostatek času naučit se základy ovládání lodi na mírně tekoucí vodě. A tak není důvod nepůjčit si klasickou kánoi typu Vydra. V poslední době jsou oblíbené také vícemístné kánoe Samba, které využívají hlavně rodiny s menšími dětmi. Na Sambu se pohodlně poskládá rodina se dvěma dětmi i se psem.

Vodácké centrum Znojmo

U Obří hlavy 7

669 02 Znojmo

www.centrumvodarna.cz

www.pujcovna.vodaci.org

tel.: 727 841 363

e-mail: [email protected]

facebook: www.facebook.com/PujcovnaLodiDyje

instagram: www.instagram.com/vodacke_centrum_znojmo

Říkáš rodiny s dětmi, a je na tyto vodáky Dyje připravená? Potřebují asi nějaké zázemí, ne?

Každý rok se snažíme rozvíjet základní infrastrukturu kolem řeky, v minulých letech jsme vybudovali ve Znojmě a Krhovicích tábořiště s toaletami, pitnou vodou a občerstvením. Nejvíce času teď věnujeme budování tábořiště v Hrádku, kde jsou zatím pouze suché záchody. I v tomto je Dyje odlišná od jiných řek – chatky s postelemi, teplé sprchy a hospody na každém rohu tady nehledej. Chceme zůstat ve spojení s přírodou – tradiční stanování, večerní posezení s kytarou u táboráku a vodácká klasika.

Ani jsem neřešil, jak se z konce plavby dostaneme zpět…

Jednoduše. Vodáckým autobusem, který v sezóně jezdí po trase výstupních míst ve stanovený čas. Takže vrátíme loď a vybavení v místě konce plavby, nastoupíme do autobusu a nemusíme se o nic starat.

Dyje je vhodná i pro rodiny s dětmi / F: Vodácké centrum Znojmo
Dyje je vhodná i pro rodiny s dětmi / F: Vodácké centrum Znojmo

Ještě se vrátím k tomu raftu. Na co jej tedy ve vodáckém centru máte?

Půjčovna lodí, budování tábořišť, vodácké kurzy na divoké vodě… to je určitě náročné na organizaci i personál. Kdo stojí za tou prací?

Jsem hrdý, že náš tým je tvořen vodáky a převážně lidmi, kteří vyrostli v našem Vodáckém oddílu Neptun Znojmo. Účastníci našich akcí či vodáci z Dyje odjíždí s tím, že se cítili v bezpečí, odborně jsme jim poradili, příp. společně sdíleli zážitky z vod. A to je pro mě důležité.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Davide, díky za pěkné popovídání a těším se, až to všechno zažiju během následujících dnů.

Z Dyje jsem byl nakonec velmi mile překvapen, sklouzli jsme pár peřejek, voda je čisťounká, proplétali jsme se meandry, všude kolem úžasná příroda. Je to opravdu krásná řeka. Myslím, že bude ideální hlavně pro milovníky přírody, klidu a pohody a podle mě má našlápnuto k tomu, aby se z ní v krátké době stal nový vodácký hit.

David GrosDavid Gros (39 let)

vedoucí Vodáckého centra Znojmo

Vyrostl v místním vodáckém oddílu a již dvě desítky let je jeho vedoucím. Založil středisko vodních skautů ve Znojmě. S partou nadšenců v roce 2010 realizoval projekt vybudování vodáckého centra v bývalé vodárně pod znojemskou přehradou, kde vzniklo vodácké a sportovní zázemí. Ve Znojmě provozuje Půjčovnu lodí Dyje. Postupně absolvoval akreditované kurzy instruktor vodní turistiky, záchrana z válce, technika a taktika jízdy na divoké vodě, záchrana na divoké vodě. Pod hlavičkou Vodáckého centra Znojmo organizuje kurzy pro školy, firmy i veřejnost na Dyji i na divoké vodě (Salza, Soča, Isel,…).

Ve volných chvílích objevuje nové řeky, jako loni na Novém Zélandu, či nabírá zkušenosti třeba na seakajaku. V zimě se věnuje lyžování.

Zkušenosti čtenářů

Jarek

Byli jsme na Dyji 3 týdny nazpět a krása dopručuju.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: