Jiří „Šakal“ Škaloud

Jiří „Šakal“ Škaloud

Jezdím na vodu, protože mě to baví a baví mě to už dlouho. Baví mě ranní mlha nad vodou, lesk večerního ohně na hladině, šplouchání vln i plkání na volejích. Polské, většinou klidné, řeky jsem začal preferovat v době, kdy jsem se na vodě přestal bát o sebe a začal se bát o druhé. Mám rád objevitelské plavby, kdy za každou říční zatáčkou se (možná) skrývá Niagára. Ještě jsem ji v Polsku neobjevil, ale zůstávám optimista.

Články autora

Polské řeky po dvojicích: Piława + Dobrzyca a Wel + Drwęca

Polské řeky po dvojicích: Piława + Dobrzyca a Wel + Drwęca

Piława a její přítok Dobrzyca jsou řeky v severozápadním Polsku, v oblasti Drawského pojezeří. Obě tečou téměř paralelně v neveliké vzdálenosti od sebe, takže je možné jejich splutí při jedné akci, protože přejezdy jsou krátké. Podobné spojení lze použít pro řeky Wel a Drwęca, které najdeme v severním Polsku, přičemž Wel je přítokem Drwęcy u osady Bratian. Mezi městy Lidzbark na Welu a Brodnica na Drwęce je to po silnici nějakých 30 km, ale po velkém oblouku obou řek je to 90 říčních kilometrů.

Parsęta a Radew – vodáci, objevte skvostné přírodní úseky typicky polských řek

Parsęta a Radew – vodáci, objevte skvostné přírodní úseky typicky polských řek

Cestou autem od Štětína ke Gdaňsku je přejíždíte hezky jednu za druhou: Regu, Parsętu, Grabowu, Wieprzu, Slupiu, Lupawu a Lebu. Všechny tyhle řeky Západního Pomoří vtékají přímo do Baltického moře a jsou si svým charakterem podobné. Všechny jsou sjízdné a najdeme tady opravdu skvostné přírodní úseky typických polských řek.

Polská řeka Pilica láká vodáky na klidnou plavbu, krásnou přírodu a bezstarostné táboření

Polská řeka Pilica láká vodáky na klidnou plavbu, krásnou přírodu a bezstarostné táboření

Dvě stě třicet sedm zatáček v písku, osmdesát kilometrů klidné, ale stále tekoucí vody, žádný jez, jedno městečko, rákosí a písek. Písek, který máte po čase úplně všude. Polská řeka, velmi oblíbená i u českých vodáků. Sjízdná celoročně, vhodná pro malé děti i úplné vodácké začátečníky, ale přesto často liduprázdná, s příjemnou a neponičenou okolní přírodou – Pilica.

Ostružná

Ostružná

Ve 3. čísle Hydra 2010 jsme uvedli článek o méně známé šumavské říčce Ostružné. Možná, že na ní ještě nemáte „čárku“… Vydejte se na ní se Šakalem, seznamte se i s historií, která prošla kolem jejího toku. Možná vás to navnadí a sjedete si jí na jaře i vy.

Bobří Obra

Bobří Obra

Jezernatý kraj pohodových lidí a taky bobrů, lišek a mořských orlů. Kraj, kterým se kroutí řeky, ponechané na valné části toku svému osudu. Klidné řeky s čistou vodou, nepříliš poznamenané pádly vodáků. Ano – mám na mysli Polsko, zemi objevovanou vodáckými romantiky a milovníky klidu a samoty, jakou na českých řekách už nenaleznete.

Vrchlice (horní)

Vrchlice (horní)

Jak se ukázalo v diskuzi, nebyli jsme v neděli na Vrchlici sami. Na horním toku se proháněl se svojí partičkou Šakal, který vyslyšel naše přání a napsal krátkého průvodce a report z akcičky. Takže Vrchlická inspirace číslo dvě je tady a vy se koukejte chystat na vodu. Teče toho mraky.

Na vodě s dětmi

Na vodě s dětmi

Kdo jiný by patřil na vodu víc, než děti? Alespoň na tu nerozzlobenou vodu. Děti a voda jsou živly, které se shodnou. Vodáctví přináší spolupráci, zvládnutelné dobrodružství, soužití s přírodou, akceptování nepohodlí a přírodních rozmarů, schopnost se o sebe postarat. To jsou zkušenosti a návyky, které by se měly vyvažovat zlatem. A co se v mládí naučíš…

Víkendová smršť I.

Víkendová smršť I.

A je tady další report z víkendu. Tentokrát opravdová smršť. Teklo nám to pěkně hlavně z vysočiny a na západě a že bylo co jezdit o tom svědčí množství příspěvků, které mi přišly v pondělní poště. Dneska vás vezme Šakal na Hadovku, Úterský a Kosí potok a zítra budeme pokračovat Kubovou rychloSázavou, v pátek se pak těšte na Doubravu z Bílku, Ležák a Stvořidla.