Aneta Michalcová

Aneta Michalcová

Redaktorka

Aneta se k vodě dostala teprve nedávno, když se díky partě kamarádů z Chocně začala učit na kajaku. Vodáctví jí však učarovalo na první dobrou a tahle láska nikdy nezrezaví.

Články autora

Oblíbená rakouská řeka Salza z pohledu paddleboardisty

Oblíbená rakouská řeka Salza z pohledu paddleboardisty

O řece Salze jen málokterý vodák ještě neslyšel. Ne nadarmo bývá považována za perlu mezi rakouskými řekami a zároveň je často označována jako „řeka učitelka“. Po celém toku Salzu obklopuje nádherná příroda, ale vodácky nejzajímavější je ve své dolní části, od Wildaplenu, kde nabízí velmi krásnou soutěskou. Na své si zde přijdou úplní začátečníci, ale i ostřílení vodáci. Salza je zároveň velmi oblíbenou cílovou destinací paddleboardistů, a jak takový paddleboardový trip na Salzu může vypadat, mrkněte ve videu od Honzy Rychtoně, který sem vyrazil společně s Tambo teamem.

Splutí Jihlavy se o poslední červnové neděli nakonec uskuteční

Splutí Jihlavy se o poslední červnové neděli nakonec uskuteční

foto: jihlava.kacata.cz Nejen pandemie Covid-19, ale i velké sucho a nedostatek vody v posledních měsících pěkně zamávaly oblíbenými a mnohdy již tradičními vodáckými akcemi. Ty byly v první polovině letošního roku hromadně rušeny, většinou bez možnosti náhrady. Mezi tyto patřily mimo jiné i veškeré letní akce na řece Jihlavě a ČPV Svratka a Jihlava. Dnes dopoledne ale k nám do redakce dorazila dobrá zpráva a to, že se nakonec podařilo domluvit vodu pro splutí řeky Jihlavy v termínu 28. 06. 2020. Korytem od 08:00 do 12:00 poteče 12m3/s, tak neseďte doma a vyrazte na Jihlavu!

Aktuální info z Oslavy, dejte pozor na stromy!

Aktuální info z Oslavy, dejte pozor na stromy!

Přestože venkovní teploty už dosahují těch letních, časté a vydatné deště posledních dnů v mnohých z nás evokují spíše podzim. Pro nás vodáky ale déšť nepředstavuje žádný problém a spíš naopak, s otevřenou náručí jej vítáme. Napršelo snad na všech místech republiky a deště nás ještě čekají, takže leckteré toky jsou aktuálně sjízdné. Aktuální info máme z Oslavy, kterou místní jeli z Náměště na Skřipinu při 22 m3/s. Po cestě je čekaly překážky v podobě sedmi padlých stromů, přičemž všechny jsou viditelné z dálky a za uvedeného stavu se dají objet, s výjimkou prvního stromu, který byl přes celou řeku a musel se přenést. Všechny překážky jsou ještě před peřejí 5 prstů. A co teče u vás? Podělte se s ostatními a pochlubte se, co jste spluli. Budeme rádi, když nás pošlete fotku nebo krátký článek.

Belá, jedna z nejhezčích divokovodních řek Slovenska

Belá, jedna z nejhezčích divokovodních řek Slovenska

Belá je považována za jednu z nejhezčích divokovodních řek na Slovensku. Teče v okrese Liptovský Mikuláš a protéká krásnou přírodou Vysokých Tater. Jezy na Belé nenajdeme, plavbu ale stěžují nízké lávky a padlé stromy, často viditelné až v poslední chvíli. Řeka je tedy vhodná spíše pro zkušenější vodáky, a to zejména na svém horním úseku. Řeku je možné sjíždět od 20. 4. do 30. 9. od silničního mostu v Podbanském k Liptovskému Hrádku. A jak to na takové Belé vypadá, můžete mrknout ve videu od Láďi Jehláře.

Záchrana tonoucího jelena na italské řece Candigliano

Záchrana tonoucího jelena na italské řece Candigliano

Řeka je nevyzpytatelný vodní živel a kde kdo už sám na vlastní kůži vyzkoušel, že umí pěkně trestat. A to se netýká jen nás, vodáků, ale také třeba nepozorných zvířat, která kolem ní žijí. V tomto případě byly matka příroda i šťastná náhoda přívětivé a seslaly topícímu se jelenovi hrdinu v podobě divokovodního italského kajakáře Fabrizio „Gass“ Capizzo. Ve videu můžete vidět jeho skvělou záchrannou akci na řece Candigliano poblíž San Marina, během které se podařilo zachránit jelena před utopením.

Poslední květnový víkend ve znamení volného ježdění na Trnávce

Poslední květnový víkend ve znamení volného ježdění na Trnávce

Zřejmě jen málo z vás si o posledním květnovém víkendu nechalo uniknout volné splutí na jednom z nejlepších kanálů v České republice. Sobotní počasí vyšlo nádherně, slunko svítilo a pádlerů se na vodě sešlo mraky. Kdo nebyl, sám se může přesvedčit na videu od Michala Havelky. Oproti tomu neděle přinesla ochlazení a s tím spojený úbytek pádlujících. Nicméně víkend to byl super a plný výživného ježdění. A pokud vám to uteklo, nezoufejte, další volné ježdění na Trnávce je naplánováno již na 20. a 21. června. Tak vyražte!

Další možnost volného ježdění na Trnávce!

Další možnost volného ježdění na Trnávce!

Všichni příznivci divoké vody dejte velký pozor, skvělá věc se podařila! Stavidla vodní nádrže Trnávka se znovu otevřou a kanál tedy bude opět v provozu a k dispozici pro volné ježdění a trénink, tentokrát o víkendu 20. a 21. června.Voda poteče v sobotu dopoledne od 10 do 12 hodin a odpoledne od 14 do 17 hodin. V neděli pak od 9 do 13 + hodina na závod raftů.Splavenka pro malé lodě se bude prodávat za 250,- Kč / loď, pro rafty za 400,- Kč / raft.

Jedinečný vodní systém delty Dunaje z paluby packraftu

Jedinečný vodní systém delty Dunaje z paluby packraftu

Vnitrozemská delta Dunaje, která se nachází na slovensko-maďarských hranicích blízko Bratislavy, si žije svým vlastním životem. Téměř uzavřený ramenní systém obklopuje husté rákosí či neprůchodné porosty topolů. Obživu místní bohaté fauně i floře v průběhu měnícího se ročního období přinášejí životodárné záplavy. V hejnech hnízdícího vodního ptactva lze zahlédnout vzácné volavky bílé a purpurové, elegantní černé čápy, plaché kvakoše noční nebo majestátní orly mořské. Působivé video a fotografie z prostředí tohoto jedinečného přírodního fenoménu a vodního systému zachytil fotograf Martin Zilka. Kromě videa mrkněte na více fotografií a celý článek z pádlování po deltě Dunaje.

Na toku řeky Bečvy má vyrůst přehrada Skalička

Na toku řeky Bečvy má vyrůst přehrada Skalička

foto: Spojená Bečva Unikátní tok Bečvy, která je poslední šterkonosnou řekou v České republice, má být u Teplic nad Bečvou přerušen přehradou Skalička, jejímž hlavním účelem je zajištění protipovodňové ochrany zejména pro město Přerov. Spolek Spojená Bečva však přišel s návrhem bočního poldru, který by zachoval biologické hodnoty Bečvy a zároveň zajistil i funkci protipovodňového opatření pro města na jejím toku. Více podrobností se dočtete na stránkách www.spojenabecva.cz, kde se zároveň můžete připojit k těm, kteří variantu bočního poldru podporují.

Aktuální situace na vltavském jezu Konopa U Papouščí skály – jez je opět sjízdný!

Aktuální situace na vltavském jezu Konopa U Papouščí skály – jez je opět sjízdný!

Foto: Pirát – půjčovna raftů a kánoí na Vltavě Průběžně sledujeme situaci na vltavském jezu u Papouščí skály (ř. Km 286,4) a již v průběhu ledna a dubna jsme informovali, že zde proběhne výstavba malé vodní elektrárny, která s sebou přinese i úpravu samotného jezu a zejména propusti u pravého břehu. V pátek byla úprava šlajsny dokončena, a ta je tak opět sjízdná. Proměna propusti je však poměrně razantní, proto před jejím zdoláváním nejdříve pořádně prohlížejte! Pozor si dejte zejména na schod u vyústění v podjezí a v žádném případě nezkoušejte zdolat jez přes nedokončenou korunu!!! Aktuální fotky ze staveniště najdete na Facebooku půjčovny Pirát.