Nejpopulárnější české vodácké řeky se představují

Nejpopulárnější české vodácké řeky se představují

Vodáctví ve své nynější podobě má v české kotlině více než stoletou tradici, ale už dávno před prvními kanoemi nebo kajaky se české řeky hemžily mnoha plavidly. Byly to zejména vory, které sloužily k plavení dřeva z horských oblastí do nížin k dalšímu zpracování. Od vorařů údajně pochází i vodácký pozdrav AHOJ, je to ale jen jedna z verzí vzniku tohoto fenoménu, který vodákům zůstal dodnes. Pojďme si představit několik řek, které jsou vhodné k celoročnímu splouvání a zvládnou je sjet i vodáčtí začátečníci.

Berounka – poklidná plavba ze západu Čech až do Prahy

Berounka je zkušenými vodáky nazývána jako řeka „volej“, což znamená klidnou a téměř netekoucí vodu. Skutečně je taková, i přesto má však mnoho co nabídnout. Díky své délce lze na řece strávit týden, ale lepší je vybrat si jeden z nejhezčích úseků a plavu spojit ještě s prohlídkou památek v okolí řeky.

Velmi krásný je úsek ze Zvíkovce do Nižboru, který se dá zvládnout během prodlouženého víkendu. Když máte času méně, lze úsek libovolně zkrátit. Řeka zde protéká CHKO Křivoklátsko a kromě všudypřítomných skal, s poetickými názvy jako Čertova skála nebo Kněžská skála, lze vyrazit i k zajímavým Skryjským jezírkům, na hrad Křivoklát, k hradu Týřov nebo do muzea Oty Pavla po stopách zlatých úhořů. Na konci plavby v Nižboru můžete obdivovat klášter tyčící se přímo nad řekou.

Dalším zajímavým úsekem je plavba z Berouna k Praze, kde lze z řeky obdivovat skalní útvary Českého krasu nebo navštívit majestátní hrad Karlštejn.

Jizera – podhorská řeka na severu Čech

Jizera je po většinu roku splavná z Malé Skály, kde svoji plavbu začínají téměř všichni vodáci. Ještě před vyplutím lze na Malé Skále navštívit vyhlídku Templ a pak už se nechat unášet svižným proudem řeky. Když je opravdu suché léto, začíná vodácké putování po Jizeře až v Turnově, odkud je Jizera sjízdná celoročně. Mezi hlavní atrakce k obdivování patří skalní sruby, které se nacházejí u Mnichova Hradiště a připomínají křídové útesy v britském Doveru (i když se s nimi nemohou měřit co do velikosti). Také Jizeru obklopuje řada památek v těsném sousedství řeky, kam se zvládne zajít podívat asi každý. Dobrodružnější povahy zkusí najít třeba rozvaliny hradu Zbirohy, pečlivě ukryté mezi stromy na stejnojmenném kopci.

Takovou posádku by chtěl na Jizeře potkat každý / F: Sundisk Family
Takovou posádku by chtěl na Jizeře potkat každý / F: Sundisk Family

Lužnice – písečné meandry na jihu

Lužnice je jednou z dalších klasických českých řek, a pokud někdo touží vydat se do „divočiny“, měl by si vybrat právě tuto řeku. Plavba po Lužnici zpravidla začíná v Suchdole nad Lužnicí a až k Majdaleně poplujete pískovým korytem, kde není snad ani sto metrů rovných. Meandr za meandrem. Vzácností zde nejsou padlé stromy, ale také krásné lagunky vhodné ke koupání. V blízkém okolí řeky je i několik bývalých pískoven, kam si můžete dojít zaplavat. Pokud je dostatek vody, pak se určitě vyplatí doputovat až na Rozvodí a zde se vydat po tzv. Staré řece, tedy původním korytem Lužnice. Padlých stromů přibude, komáři budou útočit po stovkách, ale krásná příroda všude kolem vám utrpení vynahradí a přeplutí rybníku Rožmberk bude pěknou tečkou na závěr. A při větru si na něm užijete i velké vlny.

TOP 5 ÚSEKŮ NA ČESKÝCH ŘEKÁCH

— Vltava přes Český Krumlov

— Morava pod Hanušovicemi

— Meandry Lužnice pod Suchdolem nad Lužnicí

— Údolí Sázavy mezi Týncem nad Sázavou a Pikovicemi

— Údolí Svatošských skal na Ohři

Morava – po vodě až do historického centra Olomouce

Splutí řeky Moravy se při jarní dobré vodě začíná už v Hanušovicích, ale při letních stavech je sjízdná spíš od Rudy nad Moravou, lépe z Postřelmova. Řeka povětšinou teče pěkným přírodním korytem lemovaným stromy. Určitě se vyplatí občas zajít do některé z vísek na břehu poznat zdejší folklor. Z přírodních krás stojí za zastávku kupříkladu Mladečské jeskyně.

Na jezy je lepší vzít si vesty / F: Půjčovna lodí Dronte
Na jezy je lepší vzít si vesty / F: Půjčovna lodí Dronte

U jezu v Hynkově je třeba pamatovat na zákaz plavby korytem řeky Moravy, který je zde zřízen kvůli ochraně přírody. Lodě je třeba přetáhnout do Mlýnského náhonu, který nás doveze až za zlatým hřebem plavby, do historického centra města Olomouc, kde většina vodáků plavbu ukončuje. Olomouc má celou řadu historických památek, takže se po skončení splouvání určitě vyplatí nespěchat domů.

Ohře / F: Půjčovna lodí Dronte
Ohře / F: Půjčovna lodí Dronte

Ohře – volba pro ty, kdo chtějí zažít opravdové peřeje

I řeka Ohře je splavná ve velmi dlouhém úseku, ale to nejzajímavější z ní najdete na úseku z Lokte přes údolí Svatoškých skal. V Lokti se vyplatí navštívit hrad, přírodní amfiteátr a další pamětihodnosti a teprve potom se vydat na řeku. Jakmile opustíte Loket, řeka se začne svírat do hlubokého lesnatého údolí a peřeje na sebe nenechají dlouho čekat. Pokud je dobrý stav vody, vytvoří se někde takové vlny, že budete mokří od hlavy k patě. Povinnou zastávkou jsou Svatošské skály – zvláštní skalní útvar na pravém břehu řeky. Jednotlivé skalní věže mají i svá jména. Od Svatošských skal řeka nadále pěkně peřejí a poleví až u Karlových Varů. Lázeňské město také stojí za vystoupení z lodí a procházku po kolonádě. Jen pozor na ochutnávku likéru Becherovka, která se s další plavbou příliš neslučuje.

Některé peřeje na Ohři vás pěkně namočí / F: Půjčovna lodí Dronte
Některé peřeje na Ohři vás pěkně namočí / F: Půjčovna lodí Dronte

Otava – zlatá řeka

Řeka Otava dostala přízvisko „Zlatá“ díky rýžování zlata, které tu kdysi bylo výnosným zdrojem obživy. I v dnešní době často potkáme zlatokopy ve vysokých holínkách, stojící ve vodě blízko písčin čeřených vodou, jak zkoušejí svoje štěstí. Sem tam zlatinku najdou, ale výnosné řemeslo už to rozhodně není.

S výběrem té správné řeky by mohl pomoci i článek Stále nevíte, kam letos no vodu? Česko, nebo zahraničí?

Pro rekreační vodáky je Otava zajímavá od Sušice, kde se dá splout téměř celoročně. Nad Sušicí je řeka divočejší, ale dobrý vodní stav se zde povede chytit jen velmi zřídka. Jednou z hlavních atrakcí Otavy je zřícenina hradu Rábí a historické město Písek, do kterého nás řeka po několika dnech plavby dopraví. Proplutí pod historickým kamenným mostem je krásný zážitek.

Průjezd šlajsny na Sázavě / F: CK Povoda
Průjezd šlajsny na Sázavě / F: CK Povoda

Sázava – druhá nejpopulárnější česká řeka

Sázava se dá splouvat v délce skoro 200 kilometrů, ale pro nás bude lepší vybrat si kratší úsek, kde se hezky svezeme a zároveň pokocháme. Jedním takovým je splutí z Týnce nad Sázavou do Pikovic, kde řeka překonává nesčetné peřeje a protéká překrásným údolím. Je však třeba myslet na to, že tento úsek potřebuje dostatek vody, která zde bývá na jaře nebo po větších srážkách přes léto. Jindy ne.

Jistotou dobrého svezení je na Sázavě úsek ze Zruče nad Sázavou, kde se nachází Muzeum vodáctví, které bychom jako vodáci určitě neměli minout! Obdivovat tu můžeme staré lodě, vodácké vybavení, ale třeba i vybavení pro táboření nebo trampské zpěvníky. Pokračujeme přes Kácov, kde je doporučeno navštívit pivovar a přes Český Šternberk, kde nás ohromí hrad. Skvostný je pohled nejen z vody, ale i návštěva interiérů.

Hledáte spolehlivou vodáckou půjčovnu?

Pak ji určitě najdete v našem adresáři vodáckých firem, kde jsou pouze solidní a ověřené půjčovny. Relevantní půjčovny snadno najdete podle řeky, na které operují. O každé půjčovně si zobrazíte základní informace, kontaktní informace, mapa vám ukáže, kde půjčovna sídlí a zjistíte i počty lodí, kterými půjčovna disponuje.

Vltava – vodácká dálnice, jistota vody, sjízdné jezy

Vltava má díky kaskádě přehrad Lipno I a Lipno II zajištěn celoročně stálý průtok a i díky tomu se stala nejpopulárnější a nejnavštěvovanější řekou v Česku. V létě je na řece tolik lodí, že ani není vidět voda, ale když se sem vypravíte jen trochu mimo sezonu, užijete si krásnou řeku bez lidí. Hlavními přednostmi Vltavy jsou svižný proud s dostatkem peřejí, jezy uzpůsobené ke sjíždění a také řada historických památek v okolí řeky. Hned na startu ve Vyšším Brodě lze navštívit klášter. O pár kilometrů níž hrad Rožmberk a nejlepším zážitkem je proplutí Českého Krumlova, kde by mělo být povinností vystoupit z lodě a prohlédnout si historické centrum města zapsaného v UNESCO. V Českém Krumlově většina vodáků plavbu ukončí, ale je to škoda, protože i dál má Vltava co nabídnout, třeba klášter ve Zlaté Koruně nebo velkolepou skalní stěnu se zříceninou hradu Dívčí kámen.

Vltava v Českém Krumlově / F: CK Povoda
Vltava v Českém Krumlově / F: CK Povoda
Skok do šlajsny na Vltavě / F: CK Povoda
Skok do šlajsny na Vltavě / F: CK Povoda
Nová propust na jezu pod zámkem v Českém Krumlově, Vltava / F: CK Povoda
Nová propust na jezu pod zámkem v Českém Krumlově, Vltava / F: CK Povoda

Zkušenosti čtenářů

jara nikl

K Moravě: Určitě se vyplatí občas zajít do některé z vísek na břehu poznat zdejší folklor.….šmarjá to je věta. Jako že na návsi mají šohaji a děvčice promenádu v krojích? Nebo jak uvidí prostý hanácký, nebo slovácký lid turistu, začne vesele prozpěvovat a tančit?No nevím, ale mám pocit, že to je dost špatný návod a tak to v moravských vískách nefunguje:-)

Snížák
jara nikl:

to nemůžeš posoudit, když si ztama 🙂

Jara Nikl
Snížák:

tak to jo…..jak uvidím na Moravě(u nás v Hradišti na řece) nějaké vodáky s českým přízvukem, letím dom pro kroj, do sklepa pro víno a fičím dělat folklor:-)

Václav
Jara Nikl:

… a pre koze do chlévka … 🙂

sazavak

vodáci – hlavně nechlastat a neřvat. Jste v přírodě !!!!

koben

Zámek Zbiroh na Jizeře ? Tak to tedy ten článek psal někdo s pěti promilema !!!!

Snížák - Pádler
koben:

Už jsem si to opravil. Pět promile v tom roli nehrálo 🙁

jirka
Snížák - Pádler:

ale zřícenina hradu Zbiroh je, tak jak je psáno. O zámku Zbiroh, se nikdo nezmiňoval. Takže nevím kdo má 5 promile.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: