Letní Pádler 3/2017 zavede čtenáře na sever Moravy, do jarního Rakouska i do jižní Afriky

Letní Pádler 3/2017 zavede čtenáře na sever Moravy, do jarního Rakouska i do jižní Afriky

Letní sezona je v plném proudu, nejspíš už i za svojí hlavní špičkou a do toho přichází zajímavé vodácké čtení, které nabízí letní vydání časopisu Pádler.

A teď už hurá na hlavní články Pádlera. Na úvod jsme nemohli zvolit jinak než článek s úžasnými fotkami od Davida „Voryho“ Sodomky, ke kterému sepsal vyprávění Petr „Číva“ Čivrný. Hoši se letos na jaře vypravili do Afriky, kde mimo jiného spluli i dolní soutěsku řeky Tsitsa, kterou před nimi moc lidí nenavštívilo. Prostě expedice jak má být. Pro zklidnění se z afrických vodopádů následuje článek od Vojty Brádleho z řeky Opavy, která je velmi zajímavou alternativou na severu Moravy. A o něco divočejší vodu nám popsala Věrka Kučerová, která s partou kamarádů na jaře navštívila dvojkové až trojkové řeky v Rakousku a na jihu naší republiky.

V dalším článku popisuje Čenda Grüner historii hospody u Rozvědčíka, kterou znají snad všichni vodáci, kteří alespoň jednou smočili pádlo ve vodách řeky Berounky. Čenda hospodu několik let vedl, takže její historii zná velice dobře, což v článku dokazuje. Od Rozvědčíka se díky Bety Brabcové přesouváme do velkého kataraktu řeky Soči známého také jako Kobarid nebo Kobaridská soutěska. Bety připravila podrobný popis toho legendárního úseku řeky a díky kamarádům ze Slovinska se jí podařilo vypátrat i partu prvosjezdců tohoto úseku, kteří také přispěli svým příběhem. Následuje krátký text upozorňující na projekt Nebuď Šrot, který letos na Vltavě rozjel spolek Jedu Vodu.

Fotogalerie Vítek Jindrle

A pak už je připraven první rozhovor. V něm se vyptáváme Jaroslava Němce na historii a současnost firmy Laminex, která vyrábí pádla TNP. Firma letos slaví 25. narozeniny, takže témat k povídání bylo habaděj. Po rozhovoru se podíváme na druhý díl seriálu o tréninku na vodě, který pro nás připravili Milan Bílý a Vítek Přindiš. Zaměřili se na techniku pádlování, kterou je nutné dobře ovládat, aby mohl člověk smysluplně trénovat. Snad se tedy něco přiučíte.

Předplatné časopisu Pádler

Líbí se Vám časopis Pádler a chtěli byste jej číst pravidelně? Není nic jednoduššího, než si zřídit jeho předplatné a mít tak jistotu, že vždy ihned po vydání dorazí do Vaší poštovní schránky. Předplatné stojí pouhých 330 Kč za rok a obsahuje 4 vydání časopisu Pádler včetně poštovného a balného. Být součástí předplatitelské rodiny Pádlera navíc znamená řadu výhod, třeba možnost účasti v každoroční bohaté předplatitelské nadílce.

Další text má na svědomí Lenka Vaňková, která nám občas posílá své vodácké zážitky z cest po celém světě. Aktuálně popsala výlet po řece Bow, která teče v Kanadě. Těšit se můžete na přírodou obklopenou klidnou řeku.  Na následujících stránkách je připraven závěrečný díl seriálu Začínáme s dětmi, který připravoval Filip Kolman a zaměříme se v něm na vodácké turistické oddíly, vodní skauty a zjistíme, zda je dobré děti vést odmala k raftingu.

Rozhovor: Jaroslav Němec

Potom se přesuneme do Jižní Ameriky na řeku Cofanes tekoucí v Ekvádoru. Popsal nám ji Honza Havelka, který si na ní užil vynikající dobrodružství s mezinárodní partičkou. Nevynechali jsme ani pozvání na MS v Račicích, které nás čeká už za pouhý měsíc a na kterém budou bojovat o tituly česká esa rychlostní kanoistiky. Druhý díl rozsáhlého článku o putování po Inside Pacific Passage připravil Milan Pachlopnik a mimo dokončení mořské části výpravy s ním splujeme i podzimní řeku Yukon. Pokud existují nějaké vodácké sny, pak toto je nejspíš jeden z nich.

Expedice Amazonka

Stálý autor Jan „Šťovík“ Šťovíček sepsal krátké zamyšlení nad tím, jaké jsou a jaký přínos mají vodácké kurzy pro studenty. Šťovík čerpal z vlastních zkušeností, protože podobné kurzy dlouhodobě vede. Až si článek přečtete, klidně nám do redakce napište, jaký je váš názor na tuto problematiku. V dalším textu se podíváme na seakajaky a to v Brazílii. Tam žije Vítek Vaníček, který nám popsal asi nejpopulárnější brazilskou mořskou štreku, a sice několikadenní obplutí ostrova Ilha Grande, které by se dalo připodobnit k pádlování v ráji. Paddleboardista Honza „Rotťák“ Rott nám v tradiční rubrice věnované SUP představuje splutí Prielomu Hornádu právě na paddleboardech. Věděli jste, že takový podnik se dá zvládnout v rekordně krátkém čase díky možnosti dopravy nočními vlaky? U nafukovacích plavidel ještě zůstáváme, ale už se nebude pádlovat ve stoje. Další text připravil Aleš Daněk a ohlíží se v něm za závody Českého raftového poháru, které se jely na Kamenici a Labi.

Jarní řeky v Rakousku

Následuje druhý rozhovor. V něm jsme vyzpovídali Branislava „Brunďu“ Davídka, který je legendou české vodní turistiky. Za svoje celoživotní dílo věnované vodě letos dokonce dostal ocenění od ČSK. Přečtěte si, jak to vypadá, když někdo vodě zasvětí doslova celý život! Za rozhovorem přicházejí tradiční recenze. Tentokrát jsme pro vás vyzkoušeli sandály Teva Hurricane XLT – testoval Snížák, skladné židličky Pinguin Pocket Chair – testovali Snížák a Ondra Müller a nafukovací kajak Solar 2 od Gumotexu, který vyzkoušeli Snížák a Jana Ryantová.

Prohlédněte si další stránky z nového Pádlera…

Posledním velkým článkem je zpráva z expedice Amazonka, která se trochu nepovedla a česká výprava nakonec místo Amazonky jela úplně jinou řeku. O to zajímavější je ale vyprávění o boji s byrokracií, o návštěvách domorodých kmenů a dalších úskalích, která museli dobrodruzi řešit. Po amazonce následují tradiční rubriky Akce krátce a Pozvánky na akce, které připravila Alena Hrubá a pak…

A pak už je časopisu konec. To to zase uteklo. Doufáme, že se vám bude letní Pádler roku 2017 líbit a že si v něm dosyta počtete.

Hezký zbytek vodáckého léta přeje za celou redakci šéfredaktor Snížák.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: