Vodácký časopis Pádler 3/2018 přináší nejen letní pádlovací tipy

Vodácký časopis Pádler 3/2018 přináší nejen letní pádlovací tipy

Těsně před prázdninami vypadnul z tiskárny letošní třetí Pádler a nyní už by měl být na pultech stánků i vodáckých obchodů a samozřejmě by ho měli mít u sebe i předplatitelé. Pojďme si společně prolistovat nejnovější vydání jediného českého vodáckého časopisu. Jako obvykle je zajímavým čtením napěchovaný až po okraj.

Po editorialu a obsahu vás čekají další zajímavé fotky. Tentokrát jsme v galerii dali prostor obrázkům od Davida „Voryho“ Sodomky, který při zimních toulkách po Jižní Americe zavítal na pár dnů také na vyhlášené Galapágy. Tady se pohyboval s partičkou paddleboardistů a přitom nafotil velmi pěkný snímky zachycující divoký život na tomto unikátním souostroví. Možná dobrý tip na letošní zimní výlet?

Ve vodáckém bulváru se dočtete o nové vodácké knize, petici za slalomovou dráhu v Plzni, o smrti kanoisty Vladimíra Jiráska nebo o povedeném jarním kousku Martina Fuksy. Po bulváru už přichází první článek, který připravil náš stálý autor Honza Hocek. Honza se během jara vydal na několik dnů na Ohři, kde si dopřál pro vodáky trochu netradiční „luxus“ a místo v kempech spal v penzionech. To hlavní ale jsou krásné fotky z řeky a poutavé povídání, které vás určitě naláká zařadit Ohři do nejbližších vodáckých plánů.

Ohře komfortně
Ohře komfortně

Na dalších stranách zavzpomínala Zuzka Trojáková na slalomářské ME v Praze, které bylo zároveň posledním velkým závodem pro kategorii C2M, takže bylo silně emotivní. Následuje velký článek od Davida „Voryho“ Sodomky. Popisuje se v něm splutí řek Colca a Cotahuasí, které leží v samotném srdci peruánských hor a mimo peřejí a zajímavé krajiny můžete během jejich splutí narazit také na staré incké ruiny!

Řeky Colca a Cotahuasí, Peru
Řeky Colca a Cotahuasí, Peru

Dále je připraven první rozhovor tohoto čísla a to s nikým jiným než s Vláďou Galuškou, se kterým rozmlouval Snížák. Řeč byla o Vláďově vodácké kariéře a absolutní lásce k vodnímu slalomu, ale taky o výchově tří dcer (pochopitelně vodních slalomářek) a samozřejmě jsme nemohli vynechat firmu Galasport. Po rozhovoru se mrkneme do dalekých krajin, na Sibiř, kde během loňského podzimu putoval s nafukovacím katamaránem Marek Šimíček. Splul hned několik řek, ale zlatým hřebem výletu byla bezesporu Oka, ze které má Marek opravdu krásné zážitky.

Předplatné časopisu Pádler

Líbí se Vám časopis Pádler a chtěli byste jej číst pravidelně? Není nic jednoduššího, než si zřídit jeho předplatné a mít tak jistotu, že vždy ihned po vydání dorazí do Vaší poštovní schránky. Předplatné stojí pouhých 330 Kč za rok a obsahuje 4 vydání časopisu Pádler včetně poštovného a balného. Být součástí předplatitelské rodiny Pádlera navíc znamená řadu výhod, třeba možnost účasti v každoroční bohaté předplatitelské nadílce.

Časopis Pádler si můžete přečíst nebo předplatit také v elektronické verzi na Alza.cz.

Mezi znalce polských řek právem patří Jiří „Šakal“ Škaloud, který nás opět nezklamal a připravil si povídání a dalších „perlách“ této nedaleké země stále ještě zaslíbené opravdovému vodáctví. Podíváme se na řeky Mazovska, konkrétně na spodní úsek Pilici, Drzewiczku, Radomku a také na obrovskou Vislu. Když to nestihnete letos, tak příští rok musíte! Z klidnějších toků si zaletíme trochu pocuchat nervy na rozvodněné řeky v Maroku, kde letos na jaře chytili opravdu velkou vodu tři čeští kajakáři. Matěj Koudelka popisuje čtyři nejsilnější zážitky z celého výletu a je to tedy opravdu nářez. Pro uklidnění jen předešlu, že všichni přežili a výlet si moc užili.

Na vodě v Mazovsku
Na vodě v Mazovsku

Aleš Daněk nás opět zavede do dění okolo raftových závodů, protože sezona je v plném proudu a pak se podíváme na moře. Patrik Skovajsa propádloval chorvatský národní park Brijuni a potkal i takové zajímavosti jako je třeba Tyranosaurus Rex! Nevěříte? No uvidíte sami. Vodní skauti ve svojí rubrice představují pramice, které si sami vyrábějí a které používá většina oddílů. Text připravil Jiří „Hvězdář“ Kučera.

Prohlédněte si další ukázky z časopisu Pádler 3/2018…

Po delší době nám pár řádek napsal taky Robert Kazik, legenda českého expedičního vodáctví. Popisuje, jak se s partou vydali na řeku Sheslay, ke které ale vedla dost strastiplná cesta skrz nefalšovanou buš kanadské Britské Kolumbie. Místy došlo kvůli velkým peřejím na svazování kanoí do provizorních katamaránů, chvílemi postupovala skupina rychlostní jen několik málo metrů za hodinu, ale sehraní parťáci zvládli a vy se můžete pokochat napínavým čtením a krásnými obrázky z divočiny. Paddleboarďák Honza „Rotťák“ Rott nám v tradiční rubrice představuje splutí řeky Steyer, kde najdete i jednu tréninkovou vlnu. Opět parádní kus řeky splutý vestoje!

Steyr na paddleboardu
Steyr na paddleboardu

Druhý rozhovor tohoto čísla připravila Alena Hrubá a povídala si s Barborou Dimovovou. Českou sjezdařkou, která v zimě dostala ocenění World Paddle Awards, které zatím nikdo z českých vodáků nezískal. Řeč bude samozřejmě hlavně o sjezdu na divoké vodě. Na dalších stranách ještě zůstaneme u závodění. Bára Žehanová tady totiž popisuje, jak se českým rychlostním kanoistům dařilo na letošním ME v Bělehradě.

Zlatý Bělehrad
Zlatý Bělehrad

Pak už následují recenze vybavení, kde jsme pro vás otestovali dámské sandály Teva Hurricane XLT Infinity – testovala Marie Snížková, deblkajak Prijon 2B – testovali Petr Snížek a Martin Bouzek, univerzální batoh Ortlieb Gear Pack – testoval Petr Snížek, nabíjecí čelovku Fenix HM50R – testoval Petr Snížek a vodotěsné vaky Mobilwag, které taky otestoval Petr Snížek. Po recenzích je připraven článek od Eviny Lásko, která popisuje, jak se jí pádlovalo v těhotenství – takže se nejspíš můžeme těšit na článek o pádlování s miminem. A pak už je na řadě kalendář vodáckých akcí na celé léto, zprávy z akcí, které tradičně připravila Alena Hrubá a vše uzavírá inzertní servis.

Rozhovor: Barbora Dimovová
Rozhovor: Barbora Dimovová

Celá redakce Pádlera přeje vodákům krásné léto strávené ideálně u vody a potkáme se zase na podzim u Pádlera 4/2018.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: