Vladimír Fořt

Články autora

Plavci na Vltavě

Plavci na Vltavě

Vodácko-sportovní komunita vznikla u nás někdy na konci 19. století. Když se začínala psát tato vodácká historie, tak jiné „profesionální vodácké“ odvětví mělo za sebou už víc než 900 let dlouhou historii. Není řeč o ničem jiném, než o voroplavbě. Dřevo se plavilo na všech tehdy splavných řekách. Pojďme se podívat na historii voroplavby na řece Vltavě.

Odolný telefon CAT S40 a pouzdro Active Urban CAT S40 Buoy Case

Odolný telefon CAT S40 a pouzdro Active Urban CAT S40 Buoy Case

Odolné telefony nejsou na českém trhu žádnou novinkou a to stejné již dávno platí i o odolných chytrých telefonech neboli smartphonech. Do redakce začátkem září, celkem v tichosti, dorazil CAT S40 na dlouhodobý test. Tehdy žhavá novinka od výrobce převážně stavebních strojů.

Gulling – ano, Golling – NE

Gulling – ano, Golling – NE

Řeka Gulling je zvláštní tím, že jménem tohoto toku si nejsou jisti ani autoři map. Občas se totiž objevuje chybně název Golling (dokonce ho uvádí i DKV z roku 1993), ale vzhledem k místopisu se jedná opravdu o Gulling. Nenechte se zmást a než nasednete na Gulling, ověřte si, že sedáte na řeku, kterou skutečně chcete.

Fox River – řeka tekoucí ze stejnojmenného ledovce

Fox River – řeka tekoucí ze stejnojmenného ledovce

Budete-li mít při návštěvě Nového Zélandu chuť si zapádlovat a na West Coast nebude nikde voda, zajeďte na jeho úplný jih. V této oblasti jsou hory tyčící se do výše přes 3000 metrů takřka na dosah ruky.

Korsika letecká

Korsika letecká

Začátkem května jsme se s partičkou vrátili z vodáckého zájezdu na Korsiku. Vody bylo docela dost – někdy se nám zdálo, že jsme spíše v Norsku. Vše probíhalo bez potíží a užívali jsme si dostatek vody. Během pobytu jsme vyrazili také na řeku Liamone. Ta měla vody trochu méně, ale to nám nevadilo, spíš naopak. Mohli bez obav vyrazit i ti, kteří častěji plavou.

Talbach Tage 2012

Talbach Tage 2012

Od organizátorů letošních Talbach-Days přišla prosba o pomoc. Není řeč o ničem menším než o štýrském přírodním klenotu Untertalbachu. O jeho zániku, jakožto populárním vodáckém terénu, stále není rozhodnuto!!

Herlíkovický SNOW KAJAK CROSS 2012

Herlíkovický SNOW KAJAK CROSS 2012

Herlíkovický Skiareál se již podruhé v řadě stal dějištěm závodu kajakářů v ledovém korytu – kajak crossu. Samotnému závodu předcházely 2 dny příprav, kdy pořadatelé připravovali trať. Největší díl práce ovšem odvedli rolbaři, bez kterých by trať nebyla postavena ani za týden. Protože v místě budoucí tratě již bylo sněhu pomálu, musel být sníh přesunut z jiných částí areálu.

Skončí Vavřinec pod přehradou?

Skončí Vavřinec pod přehradou?

Možná jste zaregistrovali Kapku, která informovala o schválení dokumentu „Generel území chráněných pro akumulaci povrchových vod a základní zásady využití těchto území“. Je v něm popsáno 65 lokalit, které jsou vhodné pro povrchovou akumulaci vody, neboli pro výstavbu přehrad.

Jarní Hydro 2/2011 – Berounka

Jarní Hydro 2/2011 – Berounka

Zvěstování dobrých zpráv je vděčná úloha a nejeden se jí rád ujme. Protože je jaro v plném rozpuku, nastal nejvyšší čas zvěstovat jednu, pro širokou vodáckou veřejnost, z nejdůležitějších zpráv, a to vydání nového čísla časopisu HYDRO s pořadovým číslem 2/2011. Jste napnutý co Vás čeká? Nechte se během následujících vět unášet fantazií, jaké to asi bude.

Snow Kajak Cross 2011 – Herlíkovice

Snow Kajak Cross 2011 – Herlíkovice

Poslední březnovou neděli se konal ve skiareálu Herlíkovice první ročník akce nazvané Snow Kajak Cross 2011 s podtitulem „nejdrsnější závod sezóny“.