Pavlína Zástěrová

Články autora

Starý nový kanál v Roudnici nad Labem

Starý nový kanál v Roudnici nad Labem

Sledovali jste průběh výstavby kanálu v reálu a nebo v loňském 4. čísle HYDROmagazínu? Pokud ne, přečtěte si následující článek. Závodníci roudnického kanoistického oddílu čekali více než dva roky, než z oraniště v místě původní slalomové dráhy vyrostl kanál zbrusu nový. Přestože zákulisí jeho stavby bylo plné překážek a nezdarů, kanál nakonec stojí a voda v něm už také teče, jak má. Představujeme vám legendární roudnický kanál v úplně novém kabátě.

Štafetový rozhovor – Pavel „Ešus“ Šálek

Štafetový rozhovor – Pavel „Ešus“ Šálek

Dnešním dnem začínáme sérii takzvaných štafetových rozhovorů, tedy rozhovorů, v nichž si dotazovaná osobnost na závěr sama vybere, kdo bude tázán příště a vymyslí si i nějakou otázku. Pro první rozhovor jsme si vybrali dobře známého Pavla Šálka známého pod přezdívkou Ešus.

V Heřminovech se stavět bude, přehrada na Opavě zatopí část obce

V Heřminovech se stavět bude, přehrada na Opavě zatopí část obce

Zdlouhavé soudní tahanice obce Nové Heřminovy a Moravskoslezského kraje nakonec skončily ve prospěch kraje. Obec proti stavbě budoucí přehrady podala žalobu, u soudu ale neuspěla a přehrada se stavět bude. Část obce Nové Heřminovy nová přehrada zatopí.

Slalomový kanál pro Rio 2016 získal první podobu, zatím na půdě ČVUT

Slalomový kanál pro Rio 2016 získal první podobu, zatím na půdě ČVUT

Olympijský rok se blíží a vodní slalomáři se o umělé dráze pro OH v Riu mohli zatím jen dohadovat. To se ale změnilo s modelem, který vznikl ve vodohospodářských laboratořích ČVUT v Praze. Výzkum rozhodl o tvaru koryta, břehů a rozmístění překážek pro dráhu, kde se za dva roky pojede o olympijské medaile ve vodním slalomu.

Olympijský kanál roste

Olympijský kanál roste

Letní olympijské hry 2016 se neúprosně blíží a téměř celý vodácký svět se zvědavostí očekává finální podobu slalomového kanálu, na kterém se rozdají nejcennější medaile ve vodním slalomu.

Prvosjezd gruzinské řeky Khobistskali

Prvosjezd gruzinské řeky Khobistskali

Parta ruských kajakářů nám poslal článek z jejich úspěšného počinu v loňském roce v Gruzii. Podívejte se tedy na překlad textu z azbuky, ve kterém se v polovině října osmičlenný tým kajakářů poprvé projel po řece Hobitskali (Khobistskhali) v západní Gruzii, konkrétně severozápadní oblasti Samegrelo.

Prskavec historicky nejmladším kanoistou roku

Prskavec historicky nejmladším kanoistou roku

Přestože tradičnímu vyhlašování Kanoisty roku hrozilo, že se letos vůbec neuskuteční, nakonec byly vyhlašování hned dvě. Během čtvrtečního večera, který byl jen pro zvané, byli vyhlášeni kanoisté divoké i hladké vody zároveň. Druhý vyhlašovací večer pátek 16. ledna už patřil všem, klasický Kanoista divoké vody, jak ho všichni známe a máme ho rádi.

Joe Morley podruhé králem adidas Sickline

Joe Morley podruhé králem adidas Sickline

O víkendu se v rakouském městečku Oetz konal 7. ročník adidas Sickline Mistrovství světa v extrémním kayakingu. Na start nejpopulárnějšího kajakářského závodu se postavilo téměř 130 závodníků z více než dvaceti zemí světa. Trať na legendárních peřejích Wellerbrücke se letos jela v porovnání s jinými roky za menší vody a byla tedy i o poznání lehčí. Jarní povodně ale závodníkům na druhou stranu připravily překvapení v podobě hned několika změněných skoků.

MS Deep Creek

MS Deep Creek

Na Mistrovství světa ve vodním slalomu se Čechům nepodařilo zopakovat úspěchy z loňského mistrovství v pražské Troji. Z amerického Deep Creeku si nepřivezli žádnou individuální medaili, přestože k ní hned několikrát chyběl jen kousek.

Lipno bude!

Lipno bude!

Mezi vodáky se rychle roznesla fáma, že letošní závody na Lipně nebudou. Proto jsme se obrátili přímo na ředitele slalomového závodu, který nám objasnil, jak to tedy s letošním Lipnem bude doopravdy.