Články


Zajímavosti
Soutěž o nafukovací kajak Solar 410 C

Soutěž o nafukovací kajak Solar 410 C

Milé HYDROčtenářky, milí HYDROčtenáři. Ve spolupráci s firmou Gumotex a.s., výrobcem nafukovacích člunů, jsme pro vás připravili další soutěž, tentokrát o nafukovací kajak Solar 410 C. Nafukovací kajak Solar 410 C je letošní novinka od Gumotexu, kterou pro vás právě v těchto dnech testujeme a představíme vám ji v HYDROreview v letošním HYDROspeciálu, který vyjde začátkem května.

Turistika
ČPV Hamerský potok

ČPV Hamerský potok

[b]16. – 18. září[/b] se koná ČPV Pyranha Cup Hamerák, už 51. splutí Hamerského potoka v úseku Malý Ratmírov – Jindřiš. Horní úsek Ratmírov – Dvoreček je peřejnatý a vyžaduje dobrou znalost jízdy na úzké, rychlé, divoké a nepřehledné řece. Mládež startuje na Dvorečku pod tímto obtížným úsekem. Obtížnost úseku je WW I–III.

Turistika
OC 1 mánie

OC 1 mánie

Akcí jak much, každý víkend několik, člověk by se kvůli tomu pomalu nedostal po celý rok na vodu. Všude se motá spousta vodáků na všech možných plavidlech. Na řekách je plno… prostě léto!

Turistika
Lužická Nisa

Lužická Nisa

Řeka Nisa a její nejbližší okolí byla v době komunistických režimů ve všech zemích podél břehů spíše stokou, nežli cílem vodáků a turistů. V posledních letech, díky výstavbě čističek a rostoucímu kulturnímu povědomí obyvatel všech států, kterými protéká, to naštěstí už neplatí.

Freestyle
Letní atmosféra, voda, slunce a pohoda

Letní atmosféra, voda, slunce a pohoda

Předposlední prázdninový víkend patřil akci Freestyle fest 2011 a všem příznivcům neuvěřitelných kajakářských kousků na vodě i mimo ní. Akce se konala na pražském slalomovém kanále v Tróji a organizátorům se povedlo přizvat i sluníčko, které po celý víkend přidávalo svými paprsky na letní pohodové atmosféře.

Divoká voda
Neznámý norský potok kousek od horní Jori

Neznámý norský potok kousek od horní Jori

Norská příroda skýtá nejen přehršel vodáckých terénů, ale nabízí i lezecké terény a ohromný prostor pro trekování. Letos se mi podařilo navštívit severskou zemi nejen jako vodák, ale prvních čtrnáct dní jsme lezli po skalách a chodili po horách – a já při tom mimo jiné i koukal po všech možných i nemožných vodních tocích.

Rychlost a maratony
Výroční Outdoortrophy

Výroční Outdoortrophy

Jedinečná kombinace extrémních sportů: Světová elita outdoorového sportu soutěžila ve vzrušující výroční outdoortrophy v rakouském Lingenau. Tým “Virgo X-Pro” jehož členy byli Azarya Weldemariam z Eritrei, Markus Prantl z Itálie, Gerhard Schmid z Rakouska a Hannes Pallhuber z Itálie triumfolal v novém rekordním čase! Tým “Rossignol, Austrialpin, Kohla” skončil potom druhý. Vítězem kategorie amatérů byl tým “Virgosystem rrracing”, mnichovští hasiči byli nejrychlejším firemním týmem a v kategorii žen vyhrály Virgo Racing Girls.

Zajímavosti
Plavba kuriózních plavidel

Plavba kuriózních plavidel

Milý vodomile, Pardál zve tebe i tvou hrdinnou posádku na 39. ročník Plavby kuriózních plavidel, který se koná 3. září na tradičním úseku Vltavy mezi Vyšším Brodem a Rožmberkem. Dosti již bylo dnů promrhaných ploužením se po souši!

Zajímavosti
Na kajaku bezpečně a lehce I.

Na kajaku bezpečně a lehce I.

V novém seriálu se budeme věnovat technice jízdy na klidné i divoké vodě. Ukážeme si pohybové principy, které pomohou zlepšit techniku jízdy. Naučíme se záběrové kombinace pro snadné nájezdy do proudu a výjezdy z proudu bez ztráty rychlosti a bočního posunu lodi. Upozorníme na klíčová místa, správné časování a nejčastější chyby. Veškeré předvedené principy a záběrové kombinace přeneseme do praxe. Cílem celého seriálu je zlepšení techniky jízdy na kajaku, rozšíření a správné použití záběrových kombinací, a tím i zvýšení bezpečnosti na divoké vodě.

Turistika
S nafukovačkou v Coloradu

S nafukovačkou v Coloradu

Když jsme s mužem v roce 1996 plánovali naší první cestu do USA, rozhodli jsme se vzít si s sebou pálavu a zkusit si sjet nějakou řeku. Mít pálavu znamenalo ušetřit nějakou tu korunu za raftování s komerční společností, a tak nám stálo za to, vzít jí přes oceán.