Články


Rafting
Trnávka z hospody zrozená

Trnávka z hospody zrozená

Oblíbené české rčení praví, že nejdůležitější věci se vždycky odehrávají v hospodě. Historie umělé slalomové dráhy Trnávka začíná právě jednou vodáckou merendou v nedaleké Želivi. Čeští vodáci, zejména díky Tondovi Pípalovi, předsedovi z TJ Sokola Žižkov, a furiantské náladě stavbařů z Metrostavu, dnes mohou využívat unikátní kanál s parametry, které se asi nikomu na světě už nepodaří překonat.

Freestyle
Honza Lásko vyhrál Teva Steep Creek Champs

Honza Lásko vyhrál Teva Steep Creek Champs

Letos se konal jubilejní desátý ročník Teva Mountain Games v Coloradu. Tato akce probíhá tradičně v lyžařském středisku Vail a je to největší sportovní outdoorová akce v Americe. Soutěží se v osmi outdoorových sportech a v 23 různých disciplínách, jako extrémní kajaking, biking, bouldering, SUP, běh a další. Na pět dní se městečku Vail zdvojnásobí počet obyvatel a atmosféra je tu opravdu úžasná. [i]Aktualizace: připojeno video[/i]

Slalom a sjezd
Moravice v zajetí vodáků

Moravice v zajetí vodáků

25. – 31. července se tu koná [url=http://www.canoe2011.com newwindow]Mistrovství světa juniorů ve sjezdu na divoké vodě[/url]. Start závodu v dlouhém sjezdu i sprintu je v Hradci nad Moravicí. Délka dlouhého závodu je cca 4,1 km a sprintu 400 metrů. Koná tu i 2. ročník [b]Silesia Kanoe Maratonu, závod v Kayak Crossu, Kánoe Air Race a finále závodu v eskymáckých obratech[/b].

Seakajak
Pět dni ve Skotsku, cestou nejmenšího odporu

Pět dni ve Skotsku, cestou nejmenšího odporu

Ve Skotsku na farmě Kemes na jihovýchodě Lochu Melfort se nás sešlo sedm. Sedm seakajakářů na týdenní pobyt. Naší skupinu tvořilo pět kajaků – dva debly a tři singly. Zkušenostmi jsme byli velmi různorodí, od začátečníka po držitele 4*BCU.

Divoká voda
Gene 17 Val Sesia River Festival

Gene 17 Val Sesia River Festival

Přestože se suché české i alpské řeky staly tak trochu symbolem letošního vodáckého jara, kajaková škola Gene17 si lepší termín k uspořádání prvního ročníku Val Sesia River Festivalu vybrat nemohla. Konec května je považován v Piemontu za závěr kajakářské sezóny, a tak se online sledování průtoků a žhavých reportů z oblasti stalo několik dní před plánovaným odjezdem takřka adrenalinovou záležitostí.

Turistika
Pyranha Cup – ČPV Svratka

Pyranha Cup – ČPV Svratka

26. 6. 2011 se koná další ze závodů Českého poháru vodáků. Start závodu je pod hrází vodního díla Vír I. Kvůli nedostatku vody je trať závodu zkrácena, jede se pouze k vyrovnávačce Vír II !! Trať je dlouhá 3 km a obtížnost je klasifikována jako WW II–I.

Turistika
Jak pobavit davy na Jihlávce

Jak pobavit davy na Jihlávce

Jihlávku jezdím už asi 35 let, ale na to, co se nám podařilo ztropit letos, jen tak nezapomenu, spíše ale nezapomenou ti, co nás potkali. Tentokrát jsem se rozhodl přibrat i rodiče dětí z našeho kroužku a taky zase po nějaké době provézt manželku, přece jen už je to dost dlouho, co jsem ji naposledy domlátil ve válci na Svratce. Vyrazili jsme s tím, že bravurní ladnou jízdou na lehké vodě budeme v klidu a s elegancí proplouvat mezi davy nezkušených, jen občas pohlídáme děti (Ema a Matěj, 7 a 12 let) na druhé deblovce, aby se jim něco nestalo. Skutečnost byla poněkud jiná.

Divoká voda
Itálie 2011

Itálie 2011

Už jsem si nějakou dobu nepočetl na stránkách HYDROwebu o divoké vodě, takže přidávám k dobru pár řádků z našeho jarního výletu po italské zemi.Vodácky i krajinově proslulý Piemont a Tessin přilákají každoročně desítky pádlerů, takže není divu, že si i naše brněnská skupinka nejoblíbenější destinaci naplánovala. Extra den volna díky Velikonocům celé akci jen nahrával, ale vodní stavy už bohužel ne.

Turistika
Letní Blanice

Letní Blanice

18. – 19. června 2011 se koná další ze závodů Pyranha Cup – Český pohár vodáků. Letos to bude už 38. ročník závodu na trati [url=http://amapy.centrum.cz/mapa/blanicestart newwindow]hráz v. d. Husinec[/url] s [url=http://amapy.atlas.cz/mapa/blanice-cil newwindow]cílem[/url] ve Strunkovicích nad Blanicí. Trať je dlouhá 11 km a její obtížnost je klasifikována jako WW II.

Turistika
Vavřinečák v zimě

Vavřinečák v zimě

Řeky, říčky a potoky nám v posledních dnech zamrzly a tak vodáci posmutněli. Na další vodácké radovánky si musí chvíli počkat. Podívejte se ale, jak to vypadalo v Toušicích ve čtvrtek ráno. Občas by to chtělo ledoborec, ale plasťák by to asi taky zvládl.